...

Vlo lit de-gelaarsde-poes-beatrix-potter-go-with-the-vlo-7

Gepubliceerd op 23 september, 2016 door Danny Post

1

Win het nieuwe, oude boek van Beatrix Potter

Honderd jaar geleden schreef Beatrix Potter Het verhaal van de gelaarsde poes. Het werd nooit gepubliceerd. Tot nu. En guess what: Vlo with the Vlo geeft vijf exemplaren weg.

Toen ik in januari meldde dat er een onbekend verhaal van Beatrix Potter was teruggevonden, merkte ik dat er in Nederland een heleboel Potter-fans rondlopen. Het enthousiasme was overweldigend. We moesten er negen maanden op wachten, maar sinds vorige week ligt Het verhaal van de gelaarsde poes (in het Engels The Tale of Kitty-in-Boots) eindelijk in de winkels. Ik heb mijn exemplaar net uit en als kattenliefhebber heb ik er maar één woord voor: heerlijk! Bij het lezen ervan werd ik herinnerd aan de BBC-documentaire The Secret Life of the Cat. Daarin werden katten uit een woonwijk ’s nachts met verborgen camera’s gevolgd om te zien wat ze allemaal uitvraten. Wat bleek? De poezen en katers die overdag braaf lagen te spinnen op banken en in vensterbanken, ontpopten zich na middernacht tot vechtersbazen en wrede killing machines. Ook de poes Kitty leidt een duister dubbelleven. Terwijl haar baasje denkt dat ze een schattige knuffelkont is, gaat ze er ’s nachts met een grote luchtbuks (!) stiekem op uit om te jagen. Helaas is Kitty, die zich liever juffrouw Catherine St. Quintin noemt, een slechte jager en gaat er van alles mis. Ze loopt in de val van de sluwe heer Vos en verliest zelfs een teen.

de-gelaarsde-poes-beatrix-potter-go-with-the-vlo

Een eeuw lang was dit verhaal vergeten. Gelukkig werd het in 2014 teruggevonden.

beatrix-potter-the-tale-of-kitty-in-boots-quentin-blake-boek-go-with-the-vlo

Vanavond bij Jambers: “Overdag was Kitty een lief zwart poesje…

het-verhaal-van-de-gelaarsde-poes-beatrix-potter-go-with-the-vlo

… maar ’s nachts veranderde ze in een bloeddorstige jager.”

Het verhaal van de gelaarsde poes bevat alle ingrediënten van een klassiek Beatrix Potter-verhaal: de sfeer van het Engelse platteland aan het begin van de twintigste eeuw, de humor en een stel onvergetelijke personages. Een zeer bekend konijn in een blauwe jas komt ook nog even voorbij. Omdat Beatrix stierf voordat ze de illustraties bij het verhaal kon maken (ze maakte twee schetsen, meer niet), moest er iemand anders gevonden worden om Kitty’s avonturen tot leven te wekken. Dat werd Quentin Blake, die de meeste boeken van Roald Dahl illustreerde. Zijn krasserige stijl is heel anders dan de lieflijke tekeningen van Beatrix Potter, maar dat stoort geen moment. Hij weet het kattenkwaad op zeer grappige wijze weer te geven.

De magie van Quentin Blake
In het voorwoord zegt Quentin dat hij het een eer vond om Het verhaal van de gelaarsde poes af te maken: “Ik geloof niet dat we weten waarom Potter dit verhaal over juffrouw Kitty nooit heeft geïllustreerd. Ze schreef het in 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, toen het leven zwaar was en het werk op de boerderij vermoedelijk al haar tijd en aandacht opeiste. Misschien waren er ook andere redenen waarom ze niet aan tekenen toekwam, maar ik moet bekennen dat ik mezelf soms betrap op de gedachte dat ze het verhaal heeft bewaard voor mij. Ik hoop in elk geval dat ze het niet erg zou hebben gevonden wat we met haar verhaal hebben gedaan. Hoewel mijn tekeningen niet lijken op die van haar hebben we wat al het andere betreft geprobeerd dit boek zoveel op een Beatrix Potter-boek te laten lijken als mogelijk is.”

de-gelaarsde-poes-quentin-blake-go-with-the-vlo

Voor Quentin Blake was het een geschenk om Kitty te mogen tekenen. 

de-gelaarsde-poes-beatrix-potter-go-with-the-vlo-4

Peter Rabbit heeft een kleine gastrol.

beatrix-potter-de-gelaarsde-poes-go-with-the-vlo

Mijn katten zweren dat ze het bij een spinnetje houden, maar daar ben ik niet meer zo zeker van…

Het blijft zonde dat het een eeuw duurde voordat de wereld van Het verhaal van de gelaarsde poes kon genieten, maar beter laat dan nooit. Ik vind het boek in ieder geval een aanrader, voor jong én oud. Het is een geweldige manier om te vieren dat het dit jaar precies anderhalve eeuw geleden is dat Beatrix Potter geboren werd. Verontrustend is Het verhaal van de gelaarsde poes wel. Sinds ik het uit heb, kijk ik met hele andere ogen naar mijn poes Zübiş en kater Zeki. Zouden zij er ’s nachts ook gewapend op uit trekken? Voor de zekerheid heb ik het messenblok op het keukenaanrecht toch maar even naar een hoog kastje verplaatst.

Het verhaal van de gelaarsde poes
Beatrix Potter,
Uitgeverij De Vier Windstreken
ISBN 978 90 511 6577 7
Prijs: € 18,95
vierwindstreken.com

Go with the Vlo mag vijf exemplaren van Het verhaal van de gelaarsde poes weggeven. Wil je kans maken? Deel dit artikel vanuit de Facebook-pagina van Go with the Vlo met ten minste vijf mensen of plaats een illustratie uit het boek op Instagram, tag hierin @dannypostgowiththevlo en plaats eronder de hashtags #hetverhaalvandegelaarsdepoes en #beatrixpotter. Geen Facebook of Instagram? Stuur dan een mailtje en vertel me waarom jij Beatrix Potter zo leuk vindt en waarom juist jij dit boek verdient: info@gowiththevlo.nl. De actie sluit op woensdag 28 september.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Win het nieuwe, oude boek van Beatrix Potter

  1. Mireille Muls says:

    ben ook een grote fan van haar!! dit boek zou prachtig staan naast haar boek The complete tales

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑