...

Retro wonen knusse-kerst-nostalgie-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 25 december, 2016 door Danny Post

0

Wishing you a warm and cosy Christmas

“War is over if you want it,” zong John Lennon in zijn kersthit. We leken in 2016 echter niet zo te willen. Het was een ongelooflijk rotjaar. Gelukkig vond ik enkele kerstkiekjes waarvan je weer een beetje blijer wordt. Vrede, liefde en nostalgisch geluk rond eigen haard. 

Vrede op aarde. Deze kerst klinken die woorden voor mij zo hol. Ik vond 2016 een ongelooflijk deprimerend jaar. Aleppo, IS, de aanslagen en verharding binnen Europa, Trump, er kwam geen eind aan de ellende en negativiteit. De altijd directe actrice Helen Mirren verwoordde het heel raak toen ze zei: “2016 has been a big pile of shit.” Paus Benedictus vindt het hoog tijd dat de wapens zwijgen. Tijdens zijn traditionele kersttoespraak riep hij vandaag wanhopig op tot vrede in alle gebieden met conflicten die sterker lijken dan het verlangen naar vrede. “Vrede voor de mannen en vrouwen in het gemartelde Syrië waar te veel bloed heeft gevloeid, vrede voor degenen die dierbaren hebben verloren door wrede terroristen die dood en verderf hebben gezaaid in veel steden en landen,” aldus het hoofd van de katholieke kerk. “Alleen dan is er kans op een welvarender toekomst voor iedereen.” Benedictus moet zich een roepende in de woestijn voelen. Zulke wijdverspreide haat laat zich slecht uitroeien. Laten we de vrede deze kerst dus maar in eigen kring opzoeken bij familie en vrienden (tenzij je loved ones elkaars hoofd bij voorkeur gebruiken om de kalkoen mee te vullen natuurlijk). Ik laat me hierbij graag inspireren door deze kiekjes die ik vond in de kraam van mijn vriendin Gina op de Rotterdamse Binnenrottemarkt. Ze werden gemaakt door een Vlaardingse familie in 1948 en 1956.

kerst-1948-vlaardingen-go-with-the-vlo-3

Kerst in 1948. Met zijn allen poserend bij de boom.

kerst-1948-vlaardingen-go-with-the-vlo-2

De versieringen in deze boom zijn tegenwoordig mega gewild op vlooienmarkten.

oude-kerstkaarten-go-with-the-vlo-notalgie

De beste wensen in drie talen. Een kerstboodschapje op Facebook kan toch niet tippen aan deze kaarten.

kerst-1948-vlaardingen-go-with-the-vlo

O dennenboom, o dennenboom, wat zijn uw optuigers wonderschoon.

kerst-jaren-vijftig-knus-go-with-the-vlo

Op bezoek bij dezelfde familie tijdens kerst 1956. Ze kropen nog dichter tegen elkaar aan.

kerst-jaren-vijftig-kat-go-with-the-vlo

Wat een ouderwetse gezelligheid. Hiervan ga je toch vrolijk gloeien?

kerst-1956-nostalgie-go-with-the-vlo

“Een cadeautje of ik schiet!”

In de jaren veertig en vijftig was de maatschappij net als nu onrustig. De Tweede Wereldoorlog was nog maar net beëindigd of het volgende conflict, de Koude Oorlog, diende zich alweer aan. De angst bestond dat als de spanningen tussen het Westen en de Sovjet-Unie zouden escaleren, het ditmaal weleens einde oefening kon zijn voor Moedertje Aarde en we haar met een stel atoombommen aan gort zouden blazen. Terwijl buiten de explosieve wereld raasde, vond men binnen warmte en gezelligheid bij intimi. De foto waarop het baasje en zijn kat voor de brandende haard kruipen, is wat dat betreft symbolisch.

Zalige kneuterkerst
Deze oude foto’s laten ook zien hoe commercieel onze kerst eigenlijk geworden is. Vroeger had je geen over the top Amerikaanse toestanden met mega bomen die bezwijken onder de grootste en meest overdadige kerstversieringen die ook nog eens ieder jaar nieuw worden gekocht. Geen orgie van hysterisch knipperende lichten in de tuin, waar een gemiddeld hotel in Las Vegas jaloers op zou zijn. Jaar in jaar uit werden dezelfde doosjes ballen en slingers van zolder of uit de kelder gehaald. En cadeautjes? Zeg maar gewoon cadeau enkelvoud. Een stel kousen voor moeder, een speelgoedautootje voor de zoon. En dat was goed zo. Mensen waren tevreden. Ze hadden niet veel, maar ze hadden elkaar. Kerst draaide om samenzijn. Onze grootouders hadden geen last van de onrust die ons parten speelt. Het meer-meer-meer-syndroom. Hoewel ik het behoorlijk moeilijk zou vinden om de cadeaus meervoud los te laten – ik genoot er weer intens van toen Evren alle dingen uitpakte die ik voor hem kocht – wil ik het weleens proberen om kerst op die ouderwetse manier te vieren. Je verliest er ook niet per se de glamour mee, tonen de volgende foto’s van een Poolse familie uit circa 1940. Gina vond ze net als de andere foto’s bij een huisontruiming. Nadat de vrouwen uit het gezin braaf bij de boom poseerden met hun vader, trokken ze haastig hun bontjassen aan voor een divamomentje.

kerst-pools-1940-gezin-go-with-the-vlo

“En nu uit beeld pa, mijn zus en ik willen even samen schitteren.”

oude-kerstkaarten-go-with-the-vlo

Kijk eens uit naar zulke kerstkaarten als je op een markt bent. Leuk om volgend jaar te versturen!

pools-gezin-kerst-1940-go-with-the-vlo

“Fijn zo’n teddybeer, maar ik aai liever mijn bontje.”

oude-kerstkaart-jaren-twintig-go-with-the-vlo

Jingle belle. Een Kerstvrouw met klasse.

pools-gezin-kerst-bontjas-go-with-the-vlo

“Kunnen we nu eindelijk de straat op zodat de buren mijn mooie jas ook kunnen bewonderen?”

oorlog-kerstmis-go-with-the-vlo

Tijdens de oorlog werd ook de hulp van de Kerstman ingeschakeld. (Imperial War Museum)

tweede-wereldoorlog-kerst-go-with-the-vlo

Twee wensen uit het verleden voor onze toekomst.

Een van de twee vrouwen was zo gehecht aan haar bontjas dat ze hem op elke tweede foto draagt. Wanneer je je bedenkt dat de foto’s genomen zijn aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en dat Polen toen vertrapt werd door de nazi’s snap je haar hang naar glamour wel. Als alles om je heen lelijk is, zoek je schoonheid in kleine dingen. Ik laat je achter met twee kerstkaarten die ik vorige week kocht op de antiekmarkt in het Londense Spitalfields. Ze zijn eveneens afkomstig uit de oorlog en de wensen die erop staan spreek ik graag uit voor 2017. Laten we hopen dat er snel betere tijden aanbreken. Fijne knusse kerst, collega-vlooiers!

 

kerst-fifties-tv-go-with-the-vlo

Eerst een beetje hangen, tv kijken en eten…

kerst-fifties-uitbuiken-go-with-the-vlo

…en erna onbekommerd uitbuiken. Burp.

oude-kerstkaarten-mooi-go-with-the-vlo

Heel veel liefde en vlooienmarktgeluk in 2017!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑