...

Tip! Peter May Lockdown coronacrisis go with the vlo

Gepubliceerd op 2 mei, 2020 door Danny Post

0

Wordt Lockdown dé coronathriller van 2020?

Lockdown van Peter May lijkt een grote hit te worden. De auteur schreef zijn thriller over een wereld in quarantaine vijftien jaar geleden al, maar deze werd toen niet gepubliceerd. “Extreem onrealistisch”, zo oordeelden uitgevers. Gelukkig wordt die fout nu rechtgezet. 

Door de coronacrisis raken mensen steeds geïnteresseerder in films en boeken over virussen en epidemieën. Ik ook. Ik groef pas de film Outbreak uit 1995 op (een soort mix van The A-Team en een Steven Seagal-film, ver-schrik-ke-lijk), keek naar Contagion uit 2011 (stukken realistischer en een bonus voor alle Gwyneth Paltrow-haters: de actrice sterft een vreselijke dood) en de volgende films die ik wil zien, zijn 28 Days Later en 28 Weeks Later uit respectievelijk 2002 en 2007 (hierin verandert een zeer besmettelijk virus mensen in bloeddorstige zombies).

Contagion virus pandemie Gwyneth Paltrow go with the vlo

Het is zo vreemd om Contagion (o.a. op Netflix) terug te zien. Dit zijn wij nu.

Corona Contagion film Jude Law go with the vlo

Fictie werd grimmige werkelijkheid.

Op mijn leeslijst staan The Eyes of Darkness uit Dean Koontz uit 1981 dat door Uitgeverij Prometheus in een nieuwe Nederlandse vertaling werd uitgebracht en volgens sommigen de coronacrisis verbijsterend nauwkeurig voorspelde (dat dit niet zo is, lees je hier) en de onlangs verschenen misdaadroman Lockdown van Peter May. Vooral naar dit laatste boek ben ik razend nieuwsgierig. De Schotse journalist en schrijver voltooide het verhaal over de moord op een kind gedurende een enorme pandemie al in 2005. Helaas wilde geen enkele uitgever het destijds hebben. “Toen ik het boek schreef, voorspelden wetenschappers dat de vogelgriep de volgende grote pandemie zou worden,” vertelde hij begin april aan CNN. “Het was een zéér beangstigend gegeven en een reële mogelijkheid, dus ik deed er veel onderzoek naar en zo kwam ik op dit idee. Wat als deze pandemie zou beginnen in Londen? En wat zou er kunnen gebeuren wanneer zo’n stad volledig vergrendeld was?”

Film 28 Days Later pandemie virus go with the vlo

In 28 Days Later wandelt overlevende Cillian Murphy door een uitgestorven Londen. Herkenbaar…

Dean Koontz The Eyes of Darkness Peter May Lockdown virus corona go with the vlo

Dean Koontz en Peter May horen dit jaar de kassa flink rinkelen. Iedereen wil hun boeken lezen.

Met de kennis die we nu hebben klinkt een dergelijk verhaal akelig waarheidsgetrouw, maar vijftien jaar geleden dachten uitgevers daar heel anders over. Niemand wilde Lockdown uitbrengen. “Uitgevers deden het af als ‘extreem onrealistisch en onredelijk’,” aldus Peter. Teleurgesteld gooide hij zijn boek in een la. Naarmate de jaren verstreken, vergat hij zelfs dat hij het ooit geschreven had. Totdat een fan hem op Twitter vroeg of hij een boek wilde schrijven waarin het coronavirus voorkwam. “Ik dacht er een minuutje over na, voordat ik me besefte dat ik dit eigenlijk al gedaan had.” Peter besprak Lockdown met zijn huidige uitgever en zijn redacteur daar was met stomheid geslagen. “Hij las het boek in één nacht uit en zei de volgende ochtend: ‘Dit is briljant. We moeten het nu uitbrengen.”
Peter was hij ‘extremely creeped out’ toen hij zijn boek na al die jaren voor het eerst zelf herlas. “De praktische details van het dagelijkse leven, de manier waarop een lockdown werkt, mensen die hun huis niet mogen verlaten. Het is allemaal griezelig accuraat.”

Lockdown
Peter May
Riverrun Publishing
ISBN 978 15 294 1169 0
Prijs: € 11,72
quercusbooks.co.uk

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑