...

Tijdcapsule Mondello badhuis pier Sicilie go with the vlo

Gepubliceerd op 1 september, 2016 door Danny Post

0

Zomer op Sicilië: magisch Mondello

Wie van nostalgische strandarchitectuur houdt, moet een keer zijn badlaken neerleggen in Mondello op Sicilië. Deze drukbezochte badplaats heeft een parel van een badhuis.

Mijn man Evren en ik vieren op dit moment vakantie op Sicilië. Dat betekent dat je op Go with the Vlo twee weken lang minder nieuwe postings ziet dan je gewend bent. Maar ik laat je af en toe wel meegenieten van onze avonturen op Sicilië heb ik besloten. Het grootste eiland van Italië is berucht en beroemd. Vanwege zijn rijke historie, het ongelooflijk lekkere eten, de maffia, vulkaan de Etna en de paradijselijke stranden. Vandaag neem ik je mee naar Mondello, een populaire badplaats onder de inwoners van Palermo. Wanneer ze het vuil en de hysterie van de Siciliaanse hoofdstad willen ontvluchten, gaan ze hier naartoe. In het bijzonder tijdens de zomer kan het voelen alsof de hele stad in het hete zand van Mondello ligt te sudderen.

Mondello Sicilie strand go with the vlo

In twintig minuutjes rijd je vanuit Palermo naar een hele andere wereld.

Mondello strand water Sicilie go with the vlo

De mooiste kleur? Die van het water natuurlijk.

Mondello strand Sicilie go with the vlo

Home sweet beach home. Hele families zijn in de zomer niet voor hun strandhuisje weg te slaan.

Mondello Sicilie eten go with the vlo

Pruimen, meloen- en bananenijs, ik ben dol op gezond eten.

Mondello strandhuisjes Sicilie go with the vlo

Zelfs van de kleurige kluisjes word je ontzettend vrolijk.

Mondello strandhuisjes Sicilie go with the vlo 2

Groots en meeslepend luieren.

Het strand van Mondello is een microkosmos van het Italiaanse leven. De dramatische stemverheffingen en handgebaren waardoor je nooit weet of mensen gezellig bijpraten of knallende ruzie maken, de roedels joelende kinderen, het verleidingsspel tussen de ijdele vrouwen en nog ijdelere mannen die hun wenkbrauwen tot dunne Pamela Anderson-streepjes epileerden en rondparaderen in strakke speedo’s, je blijft geamuseerd om je heen kijken. Vanaf het eerste moment worden Evren en ik helemaal meegezogen in hun vita grandiosa. Andersom wordt er ook nieuwsgierig naar ons gekeken. Buitenlandse toeristen zijn schaars in Mondello. We spotten drie verdwaalde Japanners, twee enorme Amerikaanse butch dykes (“Oh, I just lóve all the food here!”) en dat is het wel zo’n beetje. Mondello is nog grotendeels van de Italianen.

Badderen in stijl
Mondello is niet altijd zo bekoorlijk geweest. Tot ver in de negentiende eeuw was het gebied rond het oude vissersdorpje een smerig en stinkend moeras waar je alleen naartoe ging als je geprikt wilde worden door een malariamug. Maar het moeras werd drooggelegd en aan het begin van de twintigste eeuw begonnen de rijken uit Palermo er tijdens de zomermaanden neer te strijken. Ze bouwden aan het water de prachtigste villa’s in de Italiaanse art nouveau stijl. Je kunt ze nog steeds bewonderen, net als het Antico Stabilimento Balneare di Mondello ofwel het oude badhuis op de pier. Dit markante gebouw, dat werd ontworpen door de architect Rudolf Stualker, is volgens velen de mooiste bloem in deze “hoek van het aards paradijs”, zoals koning Ferdinand van het huis Bourbon-Sicilië Mondello noemde.

Mondello pier Sicilie entree go with the vlo

Van zoveel klasse kan de pier in Scheveningen slechts dromen.

Mondello pier Italie Sicilie go with the vlo

Exclusief uitzicht. We zetten voet op dit strand, maar bleken helaas niet welkom.

Mondello pier vader Sicilie go with the vlo

De liefde voor het badhuis wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Mondello pier Sicilie go with the vlo

Royalty, filmsterren, zangers, schrijvers, iedereen meerde hier aan.

Mondello pier trap Sicilie go with the vlo

De pier werd jaren geleden liefdevol gerestaureerd.

Mondello pier speedboot Sicilie go with

Er omheen zwemmen of varen is ook al een feestje.

Het badhuis dat op palen in de zee staat, is nog geen spatje veranderd sinds het werd voltooid in 1912. Wanneer je op Sicilië bent, moet je er zeker even een kijkje gaan nemen. Verwacht alleen niet dat je er meer kunt doen dan alleen een beetje rondneuzen bij de badhokjes. Zodra Evren en ik op het afgebakende strandje voor de pier willen gaan liggen, wordt onze nostalgische droom wreed verstoord. Dit zand blijkt voor the happy few te zijn. Kennelijk is het Antico Stabilimento Balneare di Mondello nog steeds zo exclusief als toen het gebouwd werd. Gewone sloebers zoals wij kunnen even verderop een strandbedje huren. Een pinnige Italiaanse tante benadrukt het onderscheid nog maar even. Ze wijst: “Daar is het voor jullie, hier is het voor mensen zoals ik.” Dan maar vanaf een afstandje genieten.

Op de pier is in een deel van het gebouw het restaurant Alle Terrazze gevestigd: alleterrazze.it.

 

Mondello badhuis Sicilie go with the vlo

Gelukkig lukt het Evren ook prima om op een ‘volks’ bedje van tien euro te chillen.

Mondello pier badhuis go with the vlo

Het leven is zoet in Mondello.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑