...

MCB

Gepubliceerd op 7 juli, 2014 door Marie-Cecile Beniers

2

Zwaar shoppen in Zierikzee

De eigenaar van de Zierikzeese camping Kloet ‘beunt’ elke zomer bij als organisator van de vlooienmarkt op zijn terrein. En dat doet hij zeer verdienstelijk. De wekelijkse markt (Die natuur! De prijs van de koffie! De moeilijk verstaanbare locals! De spullen!!) is een klein paradijsje. Wij zijn fan!

Met dank aan Jojanneke van den Bosch

Drie man sterk (GWTV’s Danny, vriendin Jojanneke et moi) rijden we op een zonnige woensdag vanuit Rotterdam naar Zierikzee. De vlooienmarkt heeft, omgeven door groen, een lekker landelijk sfeertje. Een prettig zonnetje en de nodige (Duitse) toeristen dragen bij aan een vakantiegevoel. Blij stuiteren we de uitgestrekte grasvelden op.

Zierikzee rommelmarkt velden

Zon, tweedehands en Zierikzee: een perfecte drie-eenheid.

Zierikzee rommelmarkt

Even een snuifje en je kunt er de hele dag tegenaan.

Zierikzee rommelmarkt kannen

In de categorie ‘brocante’: oude kannen.

Zierikzee rommelmarkt kaart en kleed

Met deze kaart weet je Zierikzee elke zomer weer te vinden.

Zierikzee rommelmarkt glaswerk

Gedonder in de retro glazen, welke nemen we?

Zierikzee rommelmarkt bontjassen

Oké, zo vroeg hoef je niet te gaan, maar tijdig opstaan loont wel.

Voor veel rommelmarktliefhebbers is deze zomermarkt (elke woensdag tot en met eind augustus) een begrip. We snappen al snel waarom hij zo populair is. Van de 160 kramen zit er geen enkele bij die nieuwe spullen verkoopt. De mix is goed: er staan wat semi-handelaren tussen die hier iedere week verkopen, dames met een perfect afgestylede brocantekraam en de gelegenheidsverkopers die eens kritisch door hun zolder zijn gegaan.

Ik wil een robot!!
Het aanbod is lekker divers. Zo koop ik zes oldskool poppetjes van Fisher Price en bij een brocantekraam oude breiboeken. Jojanneke wordt helemaal gelukkig bij de shop van John Matthews, een Engelsman die sinds de jaren vijftig in Nederland woont en een briljante retro sci-fi verzameling heeft. Jojanneke heeft al sinds jaar en dag een enorme zwak voor retro robots.

Zierikzee rommelmarkt kinderwagen

Ook oude poppenwagens moeten zich aan de (verkeers)regels houden.

Zierikzee rommelmarkt Jayne Mansfield

T-rex en Janye Mansfield: twee oude dino’s.

Zierikzee rommelmarkt breiboeken

Ja, ik wol!

Zierikzee-robot

Pompy de Robodoll en Robin? Nóóit van gehoord!

Zierikzee-stempel

Buitenaards goed: een stempelset uit de sixties.

Als klein meisje hoeft ze geen pony, ze wil een robot. En dan niet zo’n suf exemplaar als Pompy de Robodoll (yak) of die pratende wekker van die clown-en-die-acrobaat. Nee, Jojanneke wil een coole robot. Blijkt John te beschikken over een droomcollectie robots, matchbox-robots, laserguns en dat soort geluk! De stal staat tjokvol. Zijn opmerking “That’s just ten percent of the lot” tovert een vette grijns op haar gezicht. Ze tikt een te gekke sixties stempelset op de kop.

Vintage battle
Het wordt even spannend als Danny blij met twee jaargangen Margriet uit de jaren ’50 komt aangesneld. Ook Jojanneke heeft een grote passie voor oude print, zij gebruikt de retro advertenties en vormgeving bij het maken van kaarten en eigen stempels. Jojanneke probeert Danny over te halen afstand te doen van zijn twee nieuwe baby’s, maar hij is onvermurwbaar (en heeft ze gekocht voor een andere vriendin die er ook ansichtkaarten van maakt voor haar bedrijfje Postcard Asylum). Het mag duidelijk zijn: Jojanneke trekt aan het kortste eind.

Zierikzee rommelmarkt grasvelden

Het lijkt zo gemoedelijk…

Zierikzee rommelmarkt tijger

…maar bij sommige kramen klinkt er gefrustreerd gebrul op.

Zierikzee rommelmarkt boeken

Soms kleuren de groene velden in Zierikzee rood…

Zierikzee rommelmarkt mouwen opstropen

Bitchfight. Ik stroop mijn mouwen ook maar even op.

Zierikzee rommelmarkt hoofden kraam

Jojanneke wilde Danny het liefst net als Marie-Antoinette onder de guillotine leggen.

Zierikzee platenspeler

Bloed aan de paal. Nou ja, doet Danny het gewoon wéér!

Even later herhaalt de situatie zich: nu met een vintastische platenspeler. Als Danny deze best buy (voor weer een andere bff) toont, trekt Jojanneke wit weg. “Néééé!”, brult ze wanneer ze hem ziet. “Die roze kleur is waanzinnig!” Wanneer Danny er fijntjes aan toevoegt dat verkoper hem verzekerde dat hij nog uitstekend werkt, daalt Jojannekes gevloek als bliksem over het veld neer. Het zal drie dagen duren voordat zij dit verlies ‘een plekje heeft gegeven’.

Schaamteloos pingelen
Danny slaat verder zijn slag bij een oude Rotterdamse baas genaamd Lex. Als zijn oog valt op een melkkannetje, doet hij onwetend. De handelaar ziet Danny hem oppakken en de onderkant bekijken. “Waar kijkt u nu naar als ik vragen mag?” Danny mompelt wat over de staat van het kannetje. In werkelijkheid zoekt hij de naam van de maker: Daalderop. De bekende fabrikant uit Tiel die huishoudelijke artikelen vervaardigde in de stijl van de Nieuwe Kunst, een strakke variant van de Jugendstil. Bingo! Het keiharde bieden kan beginnen. Van 4,50 zakken ze naar 3,50. Danny wil drie geven (schandalig weinig), maar Lex houdt vast aan 3,50. Als daarna een zilveren art deco servethouder aan de beurt is, reageert hij sportief. “Ik bepaalde net de prijs, nu mag jij het zeggen.” Opnieuw zet Danny bizar laag in: twee euro. Lex trekt een wenkbrauw omhoog, maar gaat akkoord. Als blijkt dat Danny maar 4,70 in kleingeld heeft of anders een gruwelijk briefje van 50, mag alles mee voor 4,70. Deal van de dag.

Zierikzee rommelmarkt jachtterrein

Op het uitgestrekte jachtterrein kwam de stroper in Danny boven.

Zierikzee rommelmarkt Madonna tijger

De rest van Danny’s buit. Horen we Jojanneke daar op de achtergrond weer brullen?

Zierikzee rommelmarkt lampje

Blije lampjes staan naast stoere legerspullen.

Zierikzee rommelmarkt brandweerwagen 2

Colgate, de eerste hulp bij een kindergebit.

Zierikzee rommelmarkt brocante

“Nee sorry, de beste dingen zijn al weg. Ene Danny Post is hier net langsgeweest.”

Maar met de koop is de ontmoeting niet voorbij. Lex zit duidelijk op zijn praatstoel. We krijgen het idee dat gezellig ouwehoeren belangrijker is dan handelen. En daar hebben meer verkopers ‘last’ van. De sfeer is hier gemoedelijk en vriendelijk. Veel handelaren staan de zomermaanden elke woensdag hier en zo wordt het al snel één grote gezellige familie. Zo ook Lex. Samen met zijn vrouw staat hij al jaren op deze markt, maar deze zomer hebben ze pech. “Je moet jezelf vooraf inschrijven en het is zo druk dat we maar een paar keer een plek konden bemachtigen. Aan het begin en aan het eind een paar keer. We staan op de reservelijst voor de overige woensdagen, maar ja.” Hij haalt de schouders op. Hij heeft er weinig vertrouwen in.

Ons bin zûnig op deze markt
Ondanks de enorme animo wil de organisator niet uitbreiden, terwijl er in principe best ruimte is voor een extra rij of twee (of drie, of vier). Volgens de verkopers is hij streng, ze moeten zich aan zijn regels houden, anders is het einde oefening, vertellen ze. Het resultaat is een strak georganiseerde, overzichtelijke, maar vooral bijzonder fijne rommelmarkt.

Zierikzee rommelmarkt overzicht

Het duurde enige uren voordat we bij de laatste rij kramen waren aanbeland.

Rommelmarkt Zierikzee van luguber tot lief

Van luguber tot lief, de diversiteit is groot.

Zierikzee rommelmarkt dames

Kleedjes, kleedjes, kleedjes.

Zierikzee rommelmarkt pannen pop

Een sixties keukenprinses gebruikte alleen de beste pannen.

Zierikzee rommelmarkt klompen

We voelen op onze klompen aan dat we hier volgend jaar terugkeren.

Zierikzee rommelmarkt Zeeuws gevoel

En de prijzen? Geen cent teveel hoor!

Als we punten zouden geven voor de organisatie dan zou dit een dikke tien zijn. De (gratis) wc’s zijn superschoon, er staan keurige picknickbanken waar je kunt eten en met elkaar je aankopen kunt showen. Wij hebben er een vermakelijk gesprek met drie vintage krasse knarren die enorm vermakelijk over het WK voetbal praten. De twee dames dus, want de heer van het gezelschap weet grappig genoeg niets van voetbal. Als we vertrekken zien we bij de uitgang grote (schone) kruiwagens waarin je je spullen richting de auto kunt vervoeren. Een kleine kers op een verder al overheerlijke taart.

Deze niet te missen rommelmarkt vindt iedere woensdag in juli en augustus plaats van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie is het evenemententerrein Kloet aan het 1e Weegje, op loopafstand van het centrum van Zierikzee. Meer info : kloetevenementen.nl.

Zierikzee-wild

Eh, hadden we al gezegd dat we helemaal wild van deze markt zijn??

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Zwaar shoppen in Zierikzee Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑